De laatste dag van 2022. Op de drempel van 2023. Een jaar geleden sloot ik dit blog met het voornemen om de tijd en rust van dit jaar te gebruiken om structureel te schrijven aan iets wat misschien een vastere vorm kan krijgen. Het jaar begon echter verre van rustig. De ontwrichting die een suicide in de familie geeft, maakte dat ik niet bij de woorden kon komen om de draad van het schrijven op te pakken.

Iemand zette me op een gegeven moment weer op het spoor. Moedigde me aan en in gesprek ontstond ook een betere opzet waar ik mee vooruit kon. Vanaf de zomer ben ik alsnog stevig en consequent gaan schrijven waardoor het me gelukt is. Het is een geheel worden. Een boek over verwond en toch verbonden zijn. Dat gaat niet vanzelf. Maar er zijn hulpbronnen en veelal zijn die bronnen door mij in de Bijbel gevonden. Die bronnen wil ik graag doorgeven. Voor mensen die door onveiligheid verwond zijn en zoekend zijn in het leven hoe je je dan opnieuw kunt leren verbinden.

Of het lezenswaardig is? Dat zal moeten blijken. Allereerst door enkele lezers die ik uitnodig om er een eerste blik op te werpen en mij van feedback te voorzien. Het is spannend om het uit handen te geven. Een nieuwe stap in 2023.

Voor Rosj Hasjana, het joods nieuwjaar, schreef Jonathan Sacks ooit tien levengevende principes. Vier van die tien deel ik graag met je:

  • Geef dank : dank voor het leven, bijvoorbeeld in je gebed. Het zal je helpen op te merken wat je anders als vanzelfsprekend ervaren zou hebben. Het zal je helpen te zien dat je omgeven bent met zegeningen. Alles wat moeilijk voor ons is, ons zorgen geeft of onzeker maakt – het kan wachten als we danken.
  • Vergeef : emotionele energie is te kostbaar om te verspillen aan negatieve emoties. Wie vergeeft gaat lichter door het leven, bevrijd van de last van gevoelens die niemand goed doen.
  • CreĆ«er momenten van vreugde : het kan zo simpel zijn als een wandeling op de eerste lentedag. Of iemand onverwacht een compliment geven. Vreugde is niet hetzelfde als geluk. Geluk hangt vaak af van externe omstandigheden. Maar zelfs al zijn de omstandigheden verre van gelukkig, toch kun je vreugde ervaren. Sacks zegt: ‘Zoals zonneschijn de wolken doordringt, bevrijdt vreugde de geest en verbreekt het de greep van verdriet’; ‘Vreugde betekent je ziel openen voor de uitstraling van het leven, weigeren je gevoel van verwondering door ouderdom of tijd te laten afstompen’.
  • Heb lief : liefde, zo zegt Sacks, is de alchemie die het leven verandert van metaal in goud. Die onze dagen etst met de uitstraling van de goddelijke aanwezigheid. Waar liefde is, daar is God. Want als we van anderen houden, stroomt Gods liefde door ons heen. Om te leven moet je leren lief te hebben.

Dat 2023 vol zegen zal zijn om ons te oefenen in deze principes!